در این مقاله از مجله اینترنتی آرایشی بهداشتی هفتاد رنگ در مورد تاثیر استرس بر عادت ماهیانه برای شما صحبت خواهیم کرد .
در طول بیماری همه گیر کووید- 19، بسیاری از خانم ها تغییرات عمده ای را در چرخه قاعدگی معمول خود مشاهده می کنند که بیشتر به دلیل افزایش استرس و اضطراب می باشد .
استرس ناشی از کووید- 19 علاوه بر ایجاد بی خوابی، خواب های عجیب و غریب، سردرد، اضطراب و افسردگی، هم چنین می تواند بر چرخه قاعدگی خانم ها تاثیراتی بگذارد . که نتیجه آن به تاخیر افتادن قاعدگی و یا کاملا قطع شدن آن می باشد .
متخصصان بر این باورند که اگر خانم ها تحت استرس و فشار قابل توجهی قرار بگیرند . احتمالا تغییراتی در چرخه قاعدگی آن ها مشاهده خواهد شد .
با توجه با مشکلاتی که امروزه و در حال حاضر با آن رو به رو هستیم . خانم های زیادی در سراسر دنیا ممکن است چرخه قاعدگی شان کاملا بهم ریخته و دچار تغییر شده باشد .
متخصصان هم چنین اشاره می کنند که اگرچه این تغییرات ناشی از استرس، موقت و کاملا طبیعی هستند، اما اگر ادامه داشته باشند ، بهتر است توسط یک پزشک مورد بررسی قرار بگیرد، چرا که چرخه قاعدگی شما نشان سلامت بدن تان است . در یک چرخه قاعدگی سالم، برخی از اعضای بدن مانند مغز، غدد هیپوفیز، تخمدان ها، غدد کلیوی و تیروئید در گیر می باشند و مشارکت دارند .
برای یافتن پاسخ سوال های خود، در ادامه همراه ما باشید .
طبق تحقیقات انجام شده، طول دوره قاعدگی می تواند در افراد مختلف، متفاوت باشد . اما به طور معمول بین 21 تا 35 روز است .
بی نظمی قاعدگی ناشی از استرس و یا عوامل دیگر، این گونه تعریف می شود که طول چرخه از 35 روز بیشتر یا کمتر می شود . و به دلیل تنوع طول چرخه قاعدگی بیشتر از 7 روز (برخی دوره 4 روزه، 5 روزه و غیره دارند)، این موضوع ذقیقا قابل پیش بینی نیست .
برخی از افراد تغییرات کمی را در هر ماه تجربه می کنند و هر قاعدگی تا هفت روز می تواند طبیعی باشد . افراد دیگر چرخه قاعدگی طولانی تری دارند که این موضوع تا وقتی که قابل پیش بینی بوده و فرد سابقه چنین دوره قاعدگی داشته باشد، به خودی خود مشکل ساز نیست .
اگر فردی که دارای یک دوره طبیعی و قابل پیش بینی است . به طور ناگهانی هر شش هفته و یا هر سه ماه پریود شود . کمی نگران کننده است . این موضوع یک تغییر چشمگیر است که خارج از حد طبیعی تغییرات به نظر می رسد، پس بهتر است حتما با پزشک خود صحبت کنید .
تاثیر استرس بر عادت ماهیانه
برخی افراد تحت فشار و استرس، متوجه می شوند که زمان قاعدگی شان به تاخیر افتاده . و یا اینکه لکه هایی را مابین هر قاعدگی مشاهده می کنند . این در حالی است که استرس های عاطفی مانند همین بیماری همه گیر و عوامل استرس زای فیزیکی اخیر مانند کاهش و یا افزایش وزن، تغییر در روتین ورزش و غیره می توانند این تغییرات را تحریک کنند .
تحقیقات هم چنین مشخص کرده است که استرس دلیلی است که چرخه قاعدگی را تغییر می دهد و معمولا به هورمون ها نیز مربوط می باشد . چرا که استرس باعث بالا رفتن سطح هورمون کورتیزول می شود . به این ترتیب چرخه هورمونی که مسئول تخمک گذاری در هر دوره پریود است، دچار مشکل می گردد .
زمانی که بدن شما در شرایط استرس زایی قرار دارد . اصلا موقعیت خوبی برای بارداری نیست پس بهتر است فعلا به این موضوع فکر نکنید .
در بسیاری از موارد اگر پریود نمی شوید . به این معنا است که تخمک گذاری انجام نمی شود . اما فکر نکنید که یک دوره نامنظم مبنی بر این است که رحم شما تخمکی آزاد نمی کند و یا نمی توانید باردار شوید، نیاز نیست نگران باشید .
تخمک گذاری معمولا دو هفته قبل از پریود هر خانم بالغ اتفاق می افتد . بنابراین حتی اگر در مدت زمان نسبتا طولانی پریود نشدید، همیشه این احتمال وجود دارد که تخمک گذاری انجام شده باشد .
اگر دوره منظمی ندارید، ممکن است احتمال باردار شدن کاهش پیدا کند . در هر صورت بازم هم توصیه می شود برای جلوگیری از بارداری، روش های پیشگیری را انجام دهید .
پریود به تاخیر افتاده و یا قطع شده هم چنین می تواند نشانه سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) باشد . که معمولا با علائم دیگری مانند افزایش رشد مو بدن همراه است .
بیماری هایی مانند اختلالات تیروئید و یا غدد درون ریز نیز می توانند از عوامل تاثیرگذار بر چرخه قاعدگی باشند .
متخصصان به افرادی که در مورد دوره نامنظم و قطع شده قاعدگی خود نگران هستند . توصیه می کنند که ابتدا تست بارداری را انجام دهند . و در صورت منفی بودن نتیجه، با مراکز درمانی یا یک ماما یا متخصص زنان مشورت کنند تا دلایل احتمالی این موضوع تشخیص و درمان شود .
بسیاری ماماها و متخصصان زنان امکان مشاوره اینترنتی را نیز برای شما مهیا می کنند . بنابراین برای در میان گذاشتن علائم موجود، با آن ها در ارتباط باشید . ممکن است از شما خواسته شود برای انجام آزمایش خون و یا سونوگرافی که می توانند به تشخیص مشکل اصلی به طور دقیق کمک کنند . به مطب مراجعه کنید .
بسته به مشکلی که وجود دارد، پزشک ممکن است برای تنظیم چرخه قاعدگی شما، درمان هورمونی را پیشنهاد دهد .
اگر برای یک نفر، علت اختلال در دوره قاعدگی “استرس طولانی مدت” تشخیص داده شود (مثلا استرس مربوط به این ویروس کرونا)، احتمالا استفاده از قرص های ضدبارداری برای تنظیم هورمون ها تجویز می شود . بخصوص اگر مشکل مورد نظر مربوط به چرخه های قاعدگی نادر هستند که باعث آزار و اذیت بیمار می شوند .
تاثیر استرس بر عادت ماهیانه
متخصصان می گویند فاصله دوره قاعدگی سه ماه و بیشتر، می تواند پیامد های بهداشتی نیز در پی داشته باشد . دلیل نگرانی ما این است که اگر این فاصله بیشتر از سه ماه باشد و بارها و بارها تکرار شود .
تجمع استروژن منجر به ضخیم تر شدن رحم می شود که به طور بالقوه می تواند در آینده به سرطان رحم ختم شود .
متخصصان توصیه می کنند که حداقل شش تا هشت ساعت خواب در شب، یک رژیم غذایی سالم، ورزش و تمرین، مدیتیشن، یوگا و یا ذهن آرامی داشته باشید . همه این نکات روش هایی برای کاهش استرس و بازگشت چرخه قاعدگی به حالت طبیعی هستند .