بیماری های مربوط به ناخن در اتیولوژی (سبب و اثرشناسی) و مرفولوژی (ریخت شناسی) متفاوت می باشد . رایج ترین و انواع بیماری های مربوط به ناخن را در این مقاله از مجله اینترنتی آرایشی بهداشتی هفتاد رنگ به سمع و نظر شما می رسانیم . ابتدا باید بدانید که ناخن ها، ساختارهای منحصربه فردی می باشند که درست مانند مو و لایه های ویژه پوست، دارای کراتین است .
ناخن های دست از نوک حساس انگشتان در برابر آسیب ها و صدمات، محافظت می کند و توسط لایه ای از بافت ژرمینال به نام ماتریکس ناخن (NAIL MARTRIX) تشکیل شده است .
ماتریکس می تواند در پایه و ریشه ناخن یافت شود که در نیمه دیگر ناخن که زیر پوست پنهان شده است ، وجود دارد . ماتریکس ناخن بخشی از بستر ناخن است که از صفحه ناخن محافظت کرده و آن را تغذیه می کند .
نیمه پایین و زیر پوستی ناخن باعث می شود تا ناخن به خوبی و محکم و استوار در جای خود قرار بگیرد و البته کوتیکول را نیز می سازد . این امر از ورود موجودات میکروبی به بستر ناخن جلوگیری به عمل می آورد و هم چنین آن را مرطوب نگاه می دارد .
تغییر رنگ ناخن .
رنگ متداول ناخن باید صورتی باشد . انتهای ناخن که از انگشت ها اندکی بالا تر می باشد، به رنگ سفید است، زیرا هیچ ارتباطی با بستر ناخن ندارد تا از آن محافظت کرده و تغذیه نماید . ناخن ها می توانند به چندین دلیل دارای تغییر رنگ باشند :
مصرف تنباکو .
استفاده از رنگ ها (لاک ها) .
مصرف داروهای مشخص مانند داروهای شیمی درمانی .
عفونت های مربوط به بستر ناخن .
صدمه به بستر ناخن .
ملانوم زیرینگودال .
بیماری ویلسون، سمیت کویناکرین و سمیت نقره- ناخن ها آبی رنگ می شوند .
بسیاری از بیماری های سیستماتیک مانند بیماری های کبدی- ناخن ها سفید می شوند .
نارسایی کلیه- ناخن ها نیمه نیمه (HALF AND HALF) می شوند .
پارونیشیا (PARONYCHIA) میکروبی .
این شرایط توسط عفونت باکتریایی در بخش دوم ناخن که زیر پوست است ، به وجود می آید . بیشتر در افرادی رایج است که همیشه دست های شان با رطوبت در تماس است ، یا افرادی که ناخن های خود را می جوند و یا به گونه ای نادرستی مانیکور می کنند ، یا مستعد اگزما و یا جراحت های کوچک انگشتان می باشند .
پارونیشیا مزمن .
در این جا نیمه دوم ناخن که زیر پوست است ضخیم، شکننده و قرمز می شود . دلیل این امر به فاکتورهایی مانند مواد محرک شیمیایی، آلرژی و تماس با رطوبت بستگی دارد که همگی به این عفونت قارچی مزمن ختم می شوند . ناخن ها، ناهنجاری هایی را مانند تغییر رنگ نمایان می سازند .
آسیب و صدمه وارد شدن به ناخن ها .
ناخن ها ممکن است مورد جراحت قرار بگیرند که به این موارد ختم می گردند:
به علت بیماری SUBNGUAL HEMATOMA ناخن کشیده می شود .
اگر جراحت بسیار شدید باشد، صفحه ناخن از دست می رود .
اگر ماتریکس ناخن آسیب ببیند، ناخن فرم خود را از دست می دهد و یا شیار دار می شود .
بالا آمدن صفحه ناخن (ONYCHOLYSIS) .
ناخن می تواند در زیر صفحه اصلی به علت عفونت و یا تروما برآمده شود و به رنگ زرد و یا سفید در بیاید .
این امر شامل موارد زیر است :
عفونت های قارچی .
پسوریازیس .
شرایط سیستماتیک مشخصی مانند برونشکتازی، ناهنجاری های تیروئیدی، کم خونی و دیگر بیماری های مربوط به سیستم امینی بدن .
از ته گرفتن ناخن ها .
کثیف و چرک بودن صفحه ناخن ها .
نقص در رشد ناخن ها .
در این شرایط، ناخن های کوچکی در دو طرف ناخن اصلی و طبیعی در قسمتی که باید پوست دست یا انگشت باشد، می روید . این شرایط همراه با درد است و ممکن است شرایط عفونی شدن محل مورد نظر را مهیا کند .
این امر بیشتر در شرایطی است که منحنی نوک ناخن ها بسیار به سمت پوست تمایل پیدا می کند و یا ناخن ها به گونه مناسبی کوتاه می شوند (توصیه می شود در این شرایط به صورت صاف و خطی بدون هیچ زاویه ای ناخن ها را کوتاه کنید). تروما و یا کفش های بسیار تنگ نیز می توانند در به وجود آمدن این عارضه نقش داشته باشند .
ضخیم شدن ناخن ها .
ضخیم شدن ناخن های پا یک تغییر عادی مربوط به برخی سنین است، اما ضخیم شدن غیر معمولی آن ها می تواند نشان دهنده وجود مشکلی باشد.